Time Machine pois ja CrashPlan tilalle

Olen käyttänyt Macin mukana tullutta Time Machine -ohjelmaa varmuuskopiointiin niin kauan kuin se on ollut Macissa mukana. Viime vuoden lopussa tuli lopulta mitta täyteen. Airport Extreme -reitittimeen tai suoraan koneeseen liitetty USB-levy tuntuisi korruptoituvan aina ennemmin tai myöhemmin. Aluksi kone antaa virheilmoituksia epäonnistuneesta kopiosta, kunnes tulee se viimeinen herja, jonka mukaan varmuuskopiota ei vaan voida tehdä. Seuraavasi täytyy formatoida levy (tai tyhjentää muuten) ja aloittaa varmuuskopiointi alusta. Ensimmäinen varmuuskopio tyhjälle levylle luonnollisesti kestää, kestää ja kestää. Aikani kikkailtuani olen saanut tarpeekseni.

Yksi suosittu vaihtoehto jatkuvaan varmuuskopiointiin on CrashPlan. Palvelu tarjoaa ilmaisen varmuuskopioinnin mm. omille levyille, toiselle koneelle tai levylle verkon yli ja korvausta vastaan kopiointi voidaan tehdä myös CrashPlan-palvelun palvelimille pilveen. Maksun määrä riippuu sopimuksen pituudesta, mutta esimerkiksi vuoden sopimus yhdelle koneelle rajattomalla datamäärällä maksaa $59.99.

CP1

Palvelun käyttöönotto oli varsin helppoa, kuten ylläoleva video esittää. Ensimmäinen kopio omalle ulkoiselle levylle kesti suorastaan hämmästyttävän pitkään jopa Time Machineen tottuneena, mutta se täysikopiohan tehdään vain kerran, siis toivottavasti… CrashPlanin omaa pilvipalvelua voi kokeilla kuukauden ilmaiseksi ja luonnollisesti verkon yli kopiointi kestää sitten vielä huomattavasti kauemmin.

Muutama huomio CrashPlanista

 • Varmuuskopio voidaan tehdä useisiin eri paikkoihin
 • CrashPlan toimii yrityksen mukaan ainakin Macissa, Windowsissa. Linuxissa ja Solariksessa
 • Erittäin helppo käyttöön otto, mutta asetuksien monipuolinen hienosäätö myös mahdollista
 • Varmuuskopiot kunnolla salattu
 • Käytännössä kunnolliseen varmuuskopiointiin on oltava maksullinen tili, mutta Time Machine olisi ilmainen. Toimivuus kuitenkin ratkaisee ja vuoden hinta ”pilveen” maksaa vähemmän kuin riittävän kokoinen ulkoinen kovalevy.

Alku vaikuttaa lupaavalta. Kuukausi on kohta täynnä ja jos mitään suurempia yllätyksiä ei tule, siirryn maksavaksi asiakkaaksi. Sitä täytyy vaan ihmetellä että mitä sille Applen kuuluisalle ”It just Works” on tapahtunut?

5 vastausta artikkeliin ”Time Machine pois ja CrashPlan tilalle”

  1. Olin kirjoittanut tekstin ehkä vähän epämääräisesti, jos siitä sai sellaisen kuvan että levyn formatoinnissa olisi ollut ongelmia, mutta joka tapauksessa teksti on korjattu vähän selvempään muotoon. Mitä tulee tuohon levyyn, sama juttu kaikilla levyillä joita olen käyttänyt ja nykyinen levy toimii kuitenkin hyvin CrashPlanin kanssa. Vähän vaikea uskoa että kyseessä olisi pelkästään viallinen levy.

 1. Tuon Time Machinen kanssa oon tapellut itsekin ja lopulta kyllästynyt totaalisesti siihen. Jossain vaiheessa varmistukselle tapahtuu jotain mystistä, eikä se enää toimikaan vaan ilmoittaa varmistuksen korruptoituneen. Teen varmuuskopiot verkkolevylle. Nakkasin mokoman virityksen pois ja tilalla olen nyt käyttännyt maksullista versiota Carbon Copy Clonerista. Tuota Crash Plan:a kokeilin Windows-maailmassa ja pidin siitä, mutta jostain syystä Mac-versio ei näe ulkoista Buffalo-verkkolevyäni.

  1. En tiennytkään että tuosta on olemassa tuollainen verkkolevyä tukeva versio nykyisin. Käytin sitä joskus kauan sitten Macin koko levyn kloonaamiseen. Toinen vastaava oli SuperDuper! Kiitos vinkistä.

   Lisätään vielä että itse näen kunnon varmuuskopion sellaisena, joka a) tapahtuu automaattisesti ja b) josta löytyy kaikki tiedostot vähän pidemmältä ajalta. Eli siis viikko sitten kadonnut, korruptoitunut tai poistettu tiedosto abcdefg.doc on vielä tallessa ja helposti pelastettavissa sieltä varmuukopiosta.