Ethän jaa kaikille?

Koin pienen yllätyksen pistäessäni eräältä syntymäpäiväjuhlilta ottamani kuvat Facebook-jakeluun. Joukossa oli joku kuva, jota joku paikalla olleista ei olisi halunnut yleiseen jakeluun. Kyseessä ei ollut tietenkään mikään yleinen jakelu ja minulla oli pieni työ demonstroida ja selvittää, että kuvat eivät todellakaan ole edes kaikkien omien kontaktieni nähtävillä. Tämä siis vaikka ne merkittäisiin, niihin tulisi kommentteja tai juuston kilohinta tuplaantuisi. Kyseisen keskustelun aikana selvisi että aika moni paikalla olleista kavereista oli siinä käsityksessä että kaikki Facebookkiin laitetut kuvat näkyisivät minimissään ainakin kaikille omille kavereille. Kuvat ja statuspäivitykset on kuitenkin erittäin helppo suunnata vain haluamilleen kontakteille. Tässä kyseissä tapauksessa kuvat oli jaettu tietysti pelkästään kaikille niille, jotka olivat ko. juhlissa paikalla.

Esimerkiksi statuspäivityksen ”Mitä mietit?” kohtaan kirjoitetaan oma kommentti tai kopioidaan vaikka videoleike. Sen jälkeen klikataan ”Jaa” -painikkeen vieressä olevaa lukon kuvaa, jonka jälkeen voidaan valita kenelle jakelu on kohdistettu.

Valittaessa ”Mukautettu    muokkaa” päästään seuraavan näköiseen näkymään, jossa voidaan valita tietyt henkilöt tai listat (jos sinulla on listoja). Kun kirjoitat esimerkiksi ”a”, saat saman tien listan a-kirjaimen sisältävistä nimistä ja listoista joista voit valita hiiren klikkauksella haluamasi nimet. Toisin sanoen koko nimeä ei tarvitse kirjoittaa. Edelleen voit vastaavasti piilottaa statuspäivityksen haluamiltasi kohteilta ja tehdä tästä myös oletusasetuksen.

 

 

Kuvien suhteen homma toimii ihan samalla periaatteella. Esimerkiksi olemassa olevaa albumia pääset säätämään kohdasta ”Muokkaa albumin tietoja”. Tämä aukaisee ikkunan, jossa voidaan muuttaa albumin nimi, kirjoittaa sijainti ja kuvaus sekä tietysti säätää yksityisyys asetuksia.

”Yksityisyys” -kohdasta klikkaamalla homma toimii samalla tavalla kuten edellä on kerrottu.

 

Yksi vastaus artikkeliin ”Ethän jaa kaikille?”