Mitä tänään TV:stä?

Television katselu on jossain määrin mullistunut viimeisten vuosien aikana. Siirtyminen digiaikaan, tositv-ohjelmat, enemmän kanavia ja tallennusmahdollisuuksien laajentuminen. Toista se oli ihmetellä silloin joskus että katsotaanko ykköstä vai kakkosta tai miksi YLE:n puoli yhdeksän uutiset tulevat kahdelta kanavalta samaan aikaan. Onko ohjelmien sisältö sitten lopulta parantunut… Minun mielestäni on. Kilpailu on kovempaa ja käsikirjoitukselta ja tekniikalta tehosteilta vaaditaan aina vaan enemmän. Varjopuolena on sitten ylilyönnit, katsojien aliarviointi ja valtava määrä myös sitä huonompaa ohjelmaa. Itse en ole esimerkiksi koskaan päässyt sisälle tositv-ohjelmiin. Niistä on tehty tai yritetty tehdä ohjelmia joissa kaikki tapahtuu aidosti tavallisten ihmisten ehdoilla, mutta kuitenkin katsojalle ei voi olla epäselvää että kaiken takana on huolella suunniteltu käsikirjoitus.

Tallennusten suhteen TV:n katselu on muuttanut muotoaan moneen kertaan. Tallentava digisovitin oli mahtava uudistus nauhojen jälkeen. Voi katsoa ja tallentaa samaan aikaan tai pitää tauon silloin kun huvittaa. Huonointa on ollut digisovittimien ja ohjelmien laatuongelmat sekä ohjelmien alkaminen ja loppuminen eri aikaan kuin ohjelmaopas ilmoittaa. Jokseenkin uskomatonta että tuollaista asiaa ei voitu kerralla hoitaa kuntoon digiuudistuksen yhteydessä.

Meillä viimeinen vaihe on ollut se, että tallentava digisovitin hajosi ja kaikki ”tallennukset” katsotaan tietokoneilta TVKaistan avulla. Nykyään tulee katsottua paljon sellaista jota ei olisi älynnyt aiemmin edes tallentaa. Olohuoneessa ei tule taas katsottua televisiota enää juuri ollenkaan. Mietimmekin eilen vaimon kanssa, että kannattaako edes hankkia tallentavaa digisovitinta enää ennen järkevän hintaisia teräväpiirtosovittimia ja ohjelmia. Televisio voisi olla yhtä hyvin makuuhuoneessa ja kytkettynä suoraan tietokoneeseen. Olohuoneen voisi pyhittää katselun suhteen pelkästään elokuville ja laitteena voisi olla projektori, bluray, HD-DVD ja valkokangas…