Hyvin myyty!

Kävin tänään eräässä liikkeessä jossa myydään tietokoneita ja kodin viihde-elektroniikkaa. Joku vanhempi herrasmies oli ostamassa ulkoista kovalevyä. Myyjä vakuutti että kyllä toimii, Vistassa ja Macissa on sama tiedostojärjestelmä. Sitten vielä ihmetellään miksi porukka hypistelee laitteita kivijalkaliikkeissä, hakee tiedot keskustelufoorumeilta ja tekee lopuksi tilauksen nettikaupasta.

Mainittakoon nyt vielä että kyllä se ulkoinen levy toimii todennäköisesti ihan hyvin jos se on formatoitu FAT32 muotoon (kuten ne usein valmiiksi on), mutta Macissa ja Vistassa EI ole sama tiedostojärjestelmä.

* * * * *

Itse olin harkitsemassa tallentavaa digiboxia hajonneen tilalle. Nurkkaus jossa digisovittimet olivat esillä, ja kytkettyinä televisioihin (Full HD), digikuva oli oikeasti aivan kauheaa kuraa (huono signaali ja säädöt ilmeisesti tekemättä?). Paria osastoa myöhemmin esillä oli samanlaisia televisioita, mutta tämä oli se osasto jossa niitä televisioita myydään. Siellä sitten esitettiin parasta mahdollista testikuvaa. Ero oli suorastaan sykähdyttävä. Digiboxi jäi ainakin tällä kertaa ostamatta.

Sunnuntaina vasta…

Talviaika on saanut tässä blogissa huomattavan kävijäpiikin viime päivinä ja eipä ihme kun sijoitus on Googlessa ns. kohdallaan (tätä kirjoitettaessa heti toisena).

Talviaikaan siirrytään lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Kelloa siirretään tunti kuluvan vuoden kesää kohti, siis taaksepäin.

* * * * *

Sunnuntaina on myös viimeinen mahdollisuus vaikuttaa kuntavaaleissa. Oma ehdokas on jo selvillä, mutta eihän sitä koskaan tiedä… Vaalikoneisiin ei kannata tietenkään luottaa sokeasti. Tulos oli ainakin omien vastausten suhteen niin kovin erilainen eri koneissa.

Kokemuksia: D-Link DIR-655 -reititin

D-LINK DIR-655

Welho 110M laajakaistan yksi huono puoli on sen vaatimaton kaapelimodeemi. Laite kyllä toimii ja itse asiassa tähänastisten kokemusten valossa vieläpä erittäin luotettavasti, mutta laitteessa on vain yksi ainoa ethernet-portti ja siinä kaikki. Ehkäpä tämä yksinkertaisuus on osittain sen luotettavuuden ”salaisuus”. Joka tapauksessa kaikki muu kotiverkkoon liittyvä pitää hankkia erikseen. Meillä on kotiverkossa vaihtelevasti 4-5 eri tietokonetta, joissa on sekä pöytäkoneita että kannettavia. Sitten on lisäksi iPhone, Nokia E71, Nokia E65, Nintendo Wii ja satunnaisesti jotain muuta. Pöytäkoneet tukevat Gigan ethernettiä, mutta siitä nopeudesta ei ole tähän saakka ollut mitään iloa. Aiempi ADSL-modeemi reitittimellä ja palomuurilla höystettynä tuki vain 10/100 Megaista ethernettiä.

Welhon takia oli enemmän kuin ajankohtaista hankkia laite, josta löytyy ainakin palomuuri, nopea reititin ja nopea WLAN-tukiasema. Aluksi harkitsin Applen Airport Extremeä tai Time Capsulea, mutta korkeahko hinta pisti miettimään myös muita vaihtoehtoja. Googletuksen perusteella löysin monia kehuja ja myönteisiä arvioita D-Link DIR-655 -reitittimestä.

Asennus Web-liittymän kautta

D-Linkin käyttöönotto oli poikkeuksellisen helppoa. Asennuslevy koneeseen, muutama kysymys/vastaus, sitä mukaa laitteen kytkentä ja sitten kaikki olikin jo valmista. Laite oli teipattu varoitustarroilla siten että käyttäjä lähes pakotetaan ajamaan asennusohjelma ennen käyttöä. Tämä on tietysti hyvä koska palomuuri tulee heti otettua käyttöön ja langaton verkko ei jää vahingossa auki. Laitteen asetukset voi tehdä myös Web-selaimen kautta ja mielestäni asetusten tekeminen tai muuttaminen on kiitettävän helppoa. D-Link on toiminut hyvin ja se on ollut sellainen harvinainen tuote, josta voi sanoa että kytke ja unohda. Suurin miinus oli asennusohjelma, joka on tehty vain Windowsille. Ensiasennus pitäisi onnistua myös Web-selaimella, mutta sitä vaihtoehtoa ei pakettia avattaessa juuri tuotu esille.

Teknisiä tietoja (D-Linkin sivuilta):

 • IEEE 802.11n-määritysten mukainen
 • Alaspäin yhteensopiva 802.11g/b-verkkojen kanssa
 • Yksi 10/100/1000 Mbps WAN-portti
 • Neljä 10/100/1000 Mbps lähiverkkoporttia, joissa Jumbo-kehysten tuki
 • USB 2.0 -portti ja helppo asetusten teko Windows Connect Now -ohjelman avulla
 • NAT- ja SPI- (Stateful Packet Inspection) palomuuri ja VPN-yhdyskäytävä
 • Sisältösuodattimet: mm. nettiosoitteiden suodatus sekä aikataulutus
 • Dynaaminen DNS
 • Quality of Service (QoS): StreamEngine ja langattoman verkon älykäs vuonohjaus (WISH)
 • Wireless Multimedia (WMM) -tuki
 • Wi-Fi-sertifioitu
 • WiFi Protected Setup (WPS) mahdollistaa langattoman salauksen napin painalluksella
 • 802.1X RADIUS -tuki
 • Irrotettava antenni (käänteinen SMA-liitin, naaras)
 • Helppo asennus ja asetusten teko D-Linkin Click’n Connect -apuohjelman ansiosta
 • Selainpohjainen hallinta
* * * * *
Welhon 110M laajakaistasta ei ole mitään ihmeempää kerrottavaa. Yhtään katkosta ei ole ollut tai ainakaan en ole sellaista huomannut. Nopeudet ovat olleet ihan kohdallaan. Latasin äsken TVKaistalta yhden tv-sarjan jakson ja 2.31 Gt tiedosto valui koneelle alle viidessä minuutissa. Luonnollisesti nopeudet eivät ole tällaisia aina, mutta huonoimmillaankin nopeus on rutkasti enemmän kuin entisessä ADSL2-yhteydessä ( 24M/1M ). TVKaistalla kuva ei enää pätki jos nettiä käytetään samalla muuhunkin. Kaukomaiden yhteydet ovat oma lukunsa ja vaihtelua on vaikka kuinka, mutta eipä ole ainakaan nopeus noin yleisellä tasolla omasta liittymästä kiinni. Lyhyesti voisi sanoa, että olen Welhoon erittäin tyytyväinen.

Loisteputket kuuluvat autotalliin?

Sorrun aina välillä katsomaan erilaisia sisustusohjelmia. Nämä ovat sellaisia ohjelmia joita ei tule tallennettua yleensä levytilaa viemään tai niitä ei muista katsoa ajallaan, mutta TVKaistalta niitä on niin kovin helppo klikata auki… Kai sitä hakee ideoita ja ärsykkeitä oman asunnon viihtyvyyden parantamiseksi.

Tänään Innossa (uusinta viikolta) aiheena oli keittiö. Keskustelu kodin tai keittiön valaistuksesta särähti korvaan. Marko totesi kohteen keittiössä: ”Tääl on yks suuri virhe, joka on kaikissa suomalaisissa huoneissa, ja se on valaistus”. No huh? Hetkeä myöhemmin Johanna totesi loisteputkivalaisimista: ”kuka ikinä enää tänä pävänä ees laita noita muuta kuin autotalliin, ehkä”.

Asioista voi tietysti olla montaa mieltä, mutta kyllä itse olen sitä mieltä, että loisteputki on loistava valaisin hinnan, valaisukyvyn, valonlaadun ja sähkönkulutuksen suhteen. Siinä olen samaa mieltä että valaistus on usein toteutettu surkean huonosti. 

Loisteputkien suhteen toteutus on todella se avainsana. Itse suosin epäsuoraa valaistusta. Omasta olohuoneesta löytyy lähes koko seinän mittainen verhovalaistus loisteputkilla. Valot ovat normaalisti enemmän tai vähemmän verhon takana piilossa ja itse valaisin ei muutenkaan osu silmään, ellei mene suoraan valon alle katselemaan. Loisteputket antavat kuitenkin hyvin runsaasti hyvän väristä valoa ja koska valo pääasiassa heijastuu valkoisen seinän kautta, se ei häiritse silmää. Vastaavaa valaistusta (lue: yhtä voimakasta ja edullista) valaistusta voisi olla hankala toteuttaa muilla keinoilla.

Nyt voisi tietysti kuvitella että kotimme olisi jonkinlainen sisustajan unelma, mutta näin ei missään tapauksessa ole. Itselläni ei kerta kaikkiaan ole silmää (tai rahaa) toteuttaa kodista sellaista että siinä todella silmä lepäisi.

Joost yrittää uudelleen

Joostia tuli kokeiltua jo aiemmin, mutta pätkivä yhteys, buginen katseluohjelma ja huono kuva ei jaksanut kauaa kiinnostaa. Nyt Joost yrittää uutta tulemista ja erillistä katseluohjelmaa ei enää tarvita. Ilmainen rekisteröinti tosin vaaditaan edelleen. Palvelu tuntuisi toimivan ihan hyvin, mutta kuvan laadussa ei ole juuri hurraamista. 

Uudet Applen kannettavat…

 Macbook Air

Oma valkoinen iMac 20″ tuntuu tänään erityisen hitaalta. Rantapallo pyörii vähän väliä… Uusi Mac olisi paikallaan ja uusia kannettavia julkaistiin juuri äsken. Minulle sopisi vallan mainiosti uusi Macbook ja siihen kaveriksi 24″ LED-näyttö. Rakas Joulupukki…

Uusi Macbook on kieltämättä todella hieno saatuaan viimein alumiinikuoret. Harmi että Firewire jäi pois.