YLE maksukortin taakse

YLE:llä tuntuu olevan suuria ongelmia digiaikaan siirtymisessä. Milloin ei toimi tekstit, milloin lopetetaan kanavia, milloin lupamaksuissa menetetään liikaa ja kummalliset kommentit vielä päälle.

Eilen kuuntelin radiosta ohjelmaa jossa pohdittiin YLE:n ongelmia. TV-maksupinnarien houkuttelemiseksi YLE haluaa panostaa nettiin ja pistää tekstitykset ihan tosissaan kuntoon. Kumma muuten että herätään vasta sitten kun on ns. kuset jo housussa…

Ohjelmia saisi jatkossa sitten netistä vain ne jotka ovat maksaneet TV-maksun. Oma veikkaukseni on, että kyseessä tulee olemaan vain Windows-koneille tarkoitettu ”palvelu”. YLE:n slogan: ”TV-Maksu, mitä kaikkea sillä saakaan”, jää sitten tässä taloudessa arvoitukseksi.

Itse koen aina vain vastenmielisempänä koko TV-maksun, ja en mielestäni saa missään tapauksessa rahoilleni vastinetta. Alan kallistua siihen, että YLE voisi vain tiukasti supistaa toimintoja ja jättää yhden suomenkielisen ja yhden ruotsinkielisen kanavan viranomaistiedotuksia ja uutisia varten. Kaikki muu voisi olla maksukortin takana. Se maksaa joka katsoo.

Hasta la Vista

iMacissa on ollut noin kuukauden päivät Mac OS X 10.5 (Leopard). Muutamia pikkujuttuja lukuun ottamatta Leopardi on toiminut hyvin. Jotkin ulkoiset (muiden valmistajien) ohjelmat ovat oikutelleet. Esimerkiksi EyeTV ei toimi enää iMacin omalla kaukosäätimellä, mutta Miglian ja EyeTV:n mukana tulleella onneksi toimii. Eiköhän tuohon ole korjausta kohta joka tapauksessa tulossa.

Asensin iMaciin kanssa Vistan, kun kerran Leopardin mukana on ihan virallinen Boot Camp ja meillä sattuu olemaan yksi ylimääräinen Vista Business. Ajattelin että joskus tarvitsisi jotain vain Windowsille tehtyä ohjelmaa, mutta eipä ole paljoa ollut tarvetta.

Vista rupesi aktivoimaan tänään itseään ja oli sitä mieltä että lisenssi onkin jo käytössä. Vaihtoehtoina oli nyt ainakin ostaa uusi lisenssi tai soittaa Microsoftille. Oma vaihtoehto oli poistaa koko Vista-asennus Boot Campilla. Olisihan tuota voinut soittaa, mutta ei jaksa kiinnostaa. Pitäkää tunkkinne. Kaiken maailman kopiosuojaukset ja tuoteaktivoinnit ovat kyllä ihan hanurista. Niistä on pelkkää haittaa tavallisille kuluttajille. Oikeita rikollisia tuollaiset tuskin paljoa hidastavat.

Omalla kohdalla kynnys ostaa joskus vielä jokin Microsoftin tuote nousi jälleen kertaluokkaa suuremmaksi.

Sanottakoon vielä lopuksi, että Vista Business toimi yllättävän vikkelästi iMacissa. Tiedostoselaimen jatkuva kaatuilu kylläkin ärsytti, mutta eiköhän siitä nyt päästy – lopullisesti. ;)

Lisäys 2.12.2007 :D

Digiboxien musta lista

YLE kokosi listan (pdf) digisovittimista joilla on ollut ongelmia tekstitysten kanssa. YLE ei listaa alun perin julkistanut ja ihan aluksi se löytyi Hesarista. YLE myös muutti tapaa jolla tekstitys hoidetaan. Lisäksi YLE Extran toiminta lopetettiin ja sen paikalla on nykyisin YLE TV1 kiinteillä teksteillä.

Omaa Handan CV-7700 PVR -sovitinta ei YLE:n listalta löydy. Kaupallisilla TV1000 kanavilla tekstityksessä ei ole ollut koskaan ongelmia, mutta YLE:llä tekstitys saattaa joskus pätkiä hetken esim. kanavan vaihdon jälkeen. TV1000 ei käytä kiinteää tekstitystä ja sen voi vaihtaa vaikka ruotsiksi suoraan kaukosäätimestä. Tekstitys onkin sitten niitä harvoja asioita jotka ovat Handanissa toimineet moitteetta.

Itse vaatisin kaupanpurkua jos oma sovitin olisi listalla ja siinä olisi ollut ongelmia.

Tietokone 26.11.2007 : Jungner: Digiboksien musta lista saa jatkoa

Lisäys 22.12.07: YLE:n päivitetty lista (pdf)

YLE 08.02.2008: Näissä digisovittimissa ongelmia – katso lista

Tässähän se taas tulikin

Tietokoneessa on juttua hyvitysmaksusta (ent. kasettimaksu). Jutussa mainitaan mm.:

Teosten siirtäminen cd- ja dvd-levyiltä sekä netistä digitaalisiin tallennuslaitteisiin on täysin laillista, kun kopion lähde on laillinen. Hyvitysmaksua taas perustellaan sillä, että osa aineistosta on kopioitu laittomista lähteistä.

Minkä takia minun pitäisi automaattisesti maksaa hyvitysmaksua kovalevyissä, kännyköissä ja ties missä, jos kerran kaikki musiikkini on laillisesti hankittua? Lain mukaan netistä ei saa kopioida, mutta kuitenkin pitää maksaa?

Kyse on automaattisesta sakosta. Miksei samaa sovelleta autoiluun tai vaikka jalankulkuun. Ylinopeutta ajetaan ja punaisia päin kävellään joka tapauksessa… Et ehkä sinä ja minä, mutta pistetään nyt sakko varmuuden vuoksi kaikille. Eipä taitaisi onnistua, ja asiasta nousisi suurempi haloo kuin digiboxi-uudistuksesta.

Tekijänoikeuksien kanssa kaikki on ilmeisesti mahdollista! Eduskunta: TEHKÄÄ JOTAIN!

Asian sivusta: Jos ostan musiikkikappaleen vaikka Applen iTunes Music Storesta, paljonko siitä 99 sentistä päätyy lopulta artistille?